Μυθικά τέρατα και αξιοπερίεργα των θαλασσών

Θαλάσσιοι γίγαντες

2013-05-17 11:08

 

 
Θαλάσσιοι ΓίγαντεςΜία προϊστορική περιπέτεια στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Σε μια νέα προϊστορική περιπέτεια, σε μια μοναδική κατάδυση στον ξεχασμένο κόσμο των θαλάσσιων ερπετών, σε ένα μυθικό ταξίδι 85 εκατομμυρίων ετών πίσω στο χρόνο, μας προσκαλεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Πρόκειται για τη νέα ταινία Θόλου «ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ», η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται  στο Πλανητάριο από τις 6 Νοεμβρίου 2008. Η ταινία φέρει την έγκυρη υπογραφή του Νational Geographic Cinema Ventures στην παραγωγή, αλλά και του αμερικανικού National Science Foundation, που την επιχορήγησε μερικώς και αποτελεί την πρώτη  ταινία θόλου που ζωντανεύει τα μυθικά όσο και ξεχασμένα προϊστορικά  θαλάσσια πλάσματα. Η ταινία περιγράφει  τι ακριβώς συνέβαινε στους ωκεανούς την εποχή που στη ξηρά κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι, μέσα από ολοζώντανες αναπαραστάσεις, που στον τεράστιο θόλου του Πλανηταρίου δημιουργούν την αίσθηση ότι  τα υπέροχα αυτά πλάσματα θα κολυμπήσουν έξω από την ταινία για να βρεθούν ανάμεσα στο κοινό.

Θαλάσσιοι Γίγαντες

Mε συντροφιά την υποβλητική μουσική των Peter Gabriel and the Footnotes θα ξεκινήσουμε από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζί με μια ομάδα Παλαιοντολόγων θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα ίχνη που μας άφησαν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τις συνήθειές τους.

Με τη βοήθεια της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης και χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες  που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία θα μεταφερθούμε, στις προϊστορικές θάλασσες  και παρέα με μία οικογένεια Δολυχορύγχοπες θα βουτήξουμε σε άγνωστα νερά, γεμάτα αμμωνίτες, προϊστορικούς καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια και πολλά άλλα παράξενα  πλάσματα. Ταυτόχρονα στο Περιστύλιο Ισογείου του Πλανηταρίου θα φιλοξενείται η Έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», που αποτελεί  μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θαλάσσιοι Γίγαντες

Η έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», η οποία θα διαρκέσει από 6 Νοεμβρίου 2008 έως 31 Ιανουαρίου 2009, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Πλανηταρίου να παρατηρήσουν τα «ζωντανά» ίχνη που άφησαν μέσα στους αιώνες τα θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων και «να δουν με τα μάτια τους» Κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, καθώς και Αμμωνίτες, κάθε μεγέθους, από το Μαρόκο, Κνιδόζωα (μέδουσες) ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, τον εντυπωσιακό σκελετό ενός Ιχθυοσαύρου, και βέβαια  απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων αλλά και οστά Απατοσαύρων.

Θαλάσσιοι Γίγαντες

Η Ταινία Θόλου «Θαλάσσιοι Γίγαντες» σε συνδυασμό με την Έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό που θα «μεταφέρει» το κοινό στο άγνωστο μακρινό παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώσει με τρόπο επιστημονικά άρτιο για την ζωή στον θαλάσσιο κόσμο του πλανήτη μας πολύ πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος.

 

 

Προϊόντα: 1 - 1 από 1

 

Προϊστορική γιγάντια γαρίδα με μάτι... γαρίδα

Θεοδώρα Τσώλη

Πριν από μισό δισεκατομμύριο έτη, ο φόβος των θαλασσών ήταν μια γιγάντια γαρίδα με μάτι… γαρίδα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature»,  ότι η γαρίδα Anomalocaris  - το όνομά της σημαίνει «ανώμαλη», παράξενη γαρίδα – διέθετε σύνθετη όραση, ικανότητα που μέχρι σήμερα αποδιδόταν μόνο στα σύγχρονα έντομα και στα οστρακόδερμα...

Γαρίδα με μήκος δύο μέτρων!
Η Anomalocaris αποτελεί το αρχαιότερο παράδειγμα μεγάλου θηρευτή. Με μήκος μεταξύ 90 εκατοστών και δύο μέτρων, αποτελούσε το μεγαλύτερο ζώο στις θάλασσες της Καμβρίου γεωλογικής περιόδου. Διέθετε εκπληκτικές δαγκάνες που της επέτρεπαν να γραπώνει τη λεία της και να τη φέρνει στο στόμα της. Με δεδομένο ότι δεν διέθετε πόδια, πιθανότατα κολυμπούσε στην ανοιχτή θάλασσα. 
Πώς όμως έβρισκε τη λεία της η γιγάντια αυτή γαρίδα; Χρησιμοποιώντας τα μάτια της είναι η εύλογη απάντηση. Ωστόσο μέχρι σήμερα όλα τα απολιθώματα  του συγκεκριμένου είδους βρίσκονταν σε τόσο κακή κατάσταση ώστε οι ειδικοί δεν ήταν σε θέση να πουν πόσο καλά έβλεπε η Anomalocaris. 
Τώρα όμως ο Τζον Πάτερσον και οι συνεργάτες του εντόπισαν στο νησί Kangaroo έξω από τη νότια ακτή της Αυστραλίας, δυο πολύ καλά διατηρημένα μάτια ηλικίας 515 εκατομμυρίων ετών που ανήκαν σε μια γαρίδα του είδους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Anomalocaris διέθετε εκπληκτική όραση η οποία πιθανότατα ήταν ανώτερη εκείνης των περισσότερων εντόμων και οστρακόδερμων.
Με μάτι –ελιά
Το κάθε μάτι της παράξενης γαρίδας είχε μέγεθος όσο εκείνο μιας ελιάς και καλυπτόταν από ομματίδια (μικρές υπομονάδες που όλες μαζί δημιουργούν έναν σύμπλοκο οφθαλμό) με διάμετρο 70 ως 110 μικρομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε μάτι διέθετε τουλάχιστον 16.000 ομματίδια. «Ελάχιστα σύγχρονα ζώα και ιδίως αρθρόποδα διαθέτουν τόσο εξελιγμένα μάτια» σημειώνει ο Πάτερσον και εξηγεί ότι για παράδειγμα οι οικιακές μύγες διαθέτουν μόλις 3.000 ομματίδια σε κάθε μάτι. Μόνο ορισμένες λιβελούλες διαθέτουν περισσότερα ομματίδια στα μάτια από την Anomalocaris (ως και 28.000 σε κάθε οφθαλμό). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οξεία όραση της Anomalocaris της επέτρεπε να αναζητεί και να εντοπίζει τη λεία της στα ανώτερα στρώματα του ωκεανού που «λούζονται» από φως.
Αγνωστο το «μενού»

Δεν είναι πάντως σαφές τι ακριβώς έτρωγε η Anomalocaris. Ο Πάτερσον αναφέρει ότι έχουν εντοπιστεί τραυματισμοί και σημάδια από δαγκάνες σε τριλοβίτες της συγκεκριμένης περιόδου, γεγονός που μαρτυρεί ότι η τεράστια γαρίδα πιθανώς τους είχε στο… μενού της. Ωστόσο ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το στόμα της δεν είχε τη δύναμη να σπάσει το κέλυφός τους, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς έτρωγε ζώα με πιο μαλακή σάρκα.
Σύμφωνα με τον Πάτερσον η Anomalocaris αποτελούσε τέτοια απειλή για τα υπόλοιπα θαλάσσια όντα, ώστε οδήγησε στην ταχύτερη εξέλιξή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά την εμφάνισή της τοποθετείται η εμφάνιση του σκληρού κελύφους σε πολλά είδη. Η ίδια πάντως η γιγάντια αρπακτική γαρίδα πιστεύεται ότι διέθετε έναν μαλακό εξωσκελετό. Παρά ταύτα, το είδος κυριάρχησε για μεγάλο διάστημα. Ζώα σαν την Anomalocaris επιβίωσαν μέχρι και πριν από 480 εκατομμύρια έτη.

 

Nudibranch (θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας)

Nudibranch
Η πιο κοινή ονομασία «θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας» είναι πολύ πεζή για να περιγράψει αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα, με τα φανταχτερά χρώματα, το παράξενο σχήμα και την μεγαλοφυώς ευπροσάρμοστη δομή. Έχουν υπολογιστεί περί τα 3.000 διαφορετικά είδη θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα, τα οποία ζουν στους κοραλλιογενείς υφάλους όλου του κόσμου. Ο εντοπισμός και η φωτογράφησή τους είναι από τις πιο αγαπημένες ασχολίες των scuba divers που βρίσκονται εκεί. Το αξιοπερίεργο που έχουν είναι ότι τα χρώματα και τα σχήματά τους μπορούν να σας κάνουν να σαστίσετε:

Κάποια έχουν ρίγες, όπως οι τίγρεις, άλλα είναι καλυμμένα με κουκίδες σε χρώμα νέον, άλλα έχουν χνουδωτά κέρατα, άλλα αναπνευστήρες που κουνιούνται ή σπονδυλικές στήλες που διαγράφονται με άλλο χρώμα κι ας είναι λεπτά και κυματιστά σαν ένα φύλλο από μαρούλι. Ένα όμως είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με αυτήν τους την εμφάνιση: Φάε με δική σου ευθύνη. Γιατί όλα αυτά τα ωραία χρώματα που υπάρχουν στο σώμα τους είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδη τοξικά που σκοτώνουν…